Ocenenie pre sestru z dialyzy

OCENENIE PRE SESTRU Z DIALÝZY

Dňa 7.4.2011, ktorý je vyhlásený ako Svetový deň zdravia, organizoval Nitriansky samosprávny kraj – Odbor sociálnych vecí a zdravotníctva v Nitre slávnostné odovzdávanie ocenení ZDRAVOTNÍK ROKA 2010.

Túto súťaž vyhlásili a uverejnili na webovej stránke vo februári.

Oceňovali navrhnutých zdravotníckych pracovníkov v kategórii Sestra, Lekár a Iný zdravotnícky pracovník. Podujatie bolo organizované v slávnostnom duchu za účasti župana Nitrianskeho samosprávneho kraja doc. Ing. Milana Belicu, PhD., podžupanov, vedúcich predstaviteľov odboru sociálnych vecí a zdravotníctva, poslancov zastupiteľstva a pozvaných hostí. Okrem slávnostnej oficiálnej časti bol bohatý kultúrny program a recepcia.

V každej kategórii bolo nominovaných niekoľko kandidátov, ocenení boli traja podľa počtu získaných hlasov o ktorých rozhodovala 10 členná komisia.

 

Prvé miesto v kategórii Sestra získala Jana Fehérváryová, diplomovaná sestra z FMC Dialyzačné stredisko Nové Zámky.

Navrhovaná kolegyňa je obetavou a zodpovednou sestrou s vysokou dávkou empatie. Dlhé roky sa príkladne stará o pacientov. Je vždy pozitívne naladená a optimistická. Pracuje s plným nasadením a elánom. Je vždy pripravená pomáhať iným aj v súkromí, čo dokazuje aj jej čin , kedy pred pár rokmi so svojou druhou kolegyňou zachránili život človeku, ktorého život visel doslova na vlásku. Cestou do práce v rannom autobusovom spoji sa pán sťažoval na nevoľnosť a bolesť brucha. Obe svojou duchaprítomnosťou a poskytnutou prvou pomocou zachránili život pacientovi s prasknutou brušnou aortou, ktorého potom úspešne v Novozámockej nemocnici zoperovali.

Jej obetavosť a pomoc iným je o to vzácnejšia, že jej samej bolo v decembri roku 2008 diagnostikované závažné onkologické ochorenie. Janka sa ale nevzdáva po dvoch náročných operáciách hlavy a ročnej práceneschopnosti, nastúpila minulý rok v januári naspäť do práce. Musím vyzdvihnúť ale aj ľudský prístup nášho zamestnávateľa a riaditeľstva v Piešťanoch za ich podporu a individuálny prístup. Naša Janka teda naďalej pracuje bez slovka reptania na osud alebo neistú prognózu a plne sa venuje pacientom, ktorí ju majú radi. Je ozdobou nášho kolektívu aj pre svoju vytrvalosť, optimizmus a pevnú vôľu. Je naším hnacím motorom, aby sme neprepadali beznádeji a pesimizmu. Jana je príkladom ľudskej obetavosti, spolupatričnosti, pomoci a skromnosti. Dokončenie špecializačného štúdia starostlivosti o dialyzovaných pacientov jej prekazila choroba. Aj keď nie je autorkou odborných článkov a publikácií osobne si myslím, že Jana Fehérváryová je sestrou, ktorá robí dobré meno svojmu povolaniu, ktorého prestíž a imidž v spoločnosti sú nedocenené a toto ocenenie si právom zaslúži.

Ďakujem za všetky sestry, ale aj lekárov a iných zdravotníckych pracovníkov, že organizáciou takéhoto ocenenia sa aspoň niektorým členom našej veľkej zdravotníckej rodiny dostane spoločenského ale hlavne morálneho ocenenia a pozdvihne sa tak imidž našej profesie, ktorá je hlavne v médiách dehonestovaná.

Navrhovateľ : Mgr. Viera Borbélyová

Vedúca sestra FMC Dialyzačné stredisko

Slovenská 11

940 34 Nové Zámky

 

 

Spomínaná kolegyňa pracuje v odbore nefrologického ošetrovateľstva od roku 1991. Ocenenie získala nielen vďaka svojim odborným vedomostiam, ale aj pre svoje morálne vlastnosti a humanitný čin.

V mene celého výboru Sekcie sestier pracujúcich v nefrológii jej blahoželáme a želáme hlavne veľa zdravia a úspechov.

 

 

Tento obsah bol zaradený v Aktuality. Zálohujte si trvalý odkaz.

Komentáre sú uzavreté.